Amerikan Merkez Bankası ya da kısa adıyla FED kararlarının piyasaya etkilerinin ne olduğu ve olacağı ekonomi ile ilgilenen veya ilgilenmeyen herkesin merak konusu olmaya devam ediyor. Doların basım ve dağıtma yetkisine sahip olan FED, küresel finans piyasaları açısından büyük bir önem taşımaktadır. Amerikan ekonomisinin büyüklüğü ve uyguladığı para politikalarının varlık fiyatları üzerindeki etkisi nedeni ile FED, yatırımcıların yakından takip ettiği merkez bankaları arasında ilk sırada bulunuyor.

Doların küresel piyasalara hakim olma süreci

Dünya ticaretinde doların yeri ve Amerikan ekonomisinin yeri sebebi ile küresel piyasalarda yatırımcıların aldıkları kararlarda belirleyici rol oynayan FED, 1929 Büyük Buhran ve 2008 Mortgage Krizi ile birlikte, izlediği para politikaları ile çok önemli bir noktaya geldi. Özellikle Mortgage Krizi sonrasında ekonominin daralması, aktivitelerin düşmesi ve işsizlik oranının hızlı bir şekilde yükselmesi karşısında FED, tarihinde ilk defa geleneksel politikalar dışında kalan uygulamaları hayata geçirmek zorunda kaldı. Söz konusu bu para politikaları sonrasında ise küresel çapta bir çok finansal enstrüman farklı yönlerde etkilendi. Bu nedenle FED’in para politikalarını doğru anlamak ve düşük faiz oranı ile genişlemeci para politikalarının hangi varlıklara ne yönde etki ettiğini kavrayabilmek son derece önem taşıyor.

Bu durumu kısaca özetlemek gerekirse, 2008’deki krizin ortaya çıkmasından sonra FED, politika faiz oranını rekor düşük seviyelere çekerek piyasaları fonlama maliyetini azaltırken, parasal genişleme programı ile dolanımdaki nakit miktarını artırmayı amaçlayarak, ekonominin canlandırılmasını hedeflemişti. FED’in likit miktarını artırıcı bu programları, finansal araçlar üzerinde de etkili olarak dünya finans piyasalarında doların konumunu güçlendirmiştir.

FOMC

Açılımı Federal Open Market Commitee olan FOMC, FED bünyesindeki para politikalarından sorumlu en önemli birimidir. Yılda 8 defa toplanan FOMC, bu toplantılarda mevcut ekonomik durumu değerlendirip, FED’in para politikalarını belirler. Bu toplantı kayıtları, üç hafta sonra açıklanır. Toplantı notlarında; alınan kararların ardındaki sebepler, üyelerin görüşleri, alınacak tedbirler, faiz kararları ve geleceğe yönelik tahminler yer alır. Bu kayıtlardaki her detay, FED’in para politikası hakkında bilgi vereceği için çok önemlidir.

FOMC toplantılarında ele alınan faiz kararları, enflasyon, ekonomik görünüm ile beraber üye görüşleri doların yönünü belirler. FED’in faize yönelik verdiği kararlar, doların ve emtiaların fiyatlarını doğrudan etkilerken, parasal genişleme yönünde alınan bir karar, enflasyonun artmasına veya azalmasına sebep olabilir.  Üye görüşlerinde ise FOMC toplantılarında alınan kararların geniş bir destekle alınıp alınmadığı, FED kararları için önemli bir ipucudur. Çıkan bir karara muhalif üyelerin sayısı fazla ise, bu kararın uzun süre uygulanabileceği hakkında kuşku doğabilir.

FED’in dolar ve dolayısı ile dünya ekonomisi alacağı kararların yarattığı getiri fırsatlarından yararlanmak ve Forex piyasası hakkında daha fazla bilgi almak için GCM Yatırım’ın internet sitesi www.gcmyatirim.com.tr‘yi ziyaret edebilirsiniz.

GCM Yatırım’dan ücretsiz deneme hesabı açmak için buraya tıklayın.